Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφίαO Σκωτσέζος Φυσικός James Clerk Maxwell παρουσιάζει το 1861 την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία που αποτυπώνει μία σκωτσέζικη κορδέλα.
Tartan Ribbon. Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία αποτέλεσε την πρακτική εφαρμογή και το επιστέγασμα των ερευνών του φυσικού και εφευρέτη James Clerk Maxwell γύρω από την οπτική θεωρία και την ανάλυση των χρωμάτων.
Η λήψη έγινε από τον άγγλο φωτογράφο και εφευρέτη Thomas Sutton κάτω από τις οδηγίες του Maxwell.Για τη δημιουργία της φωτογραφίας με την κορδέλα έγιναν τρεις ίδιες ασπρόμαυρες λήψεις, τρεις διαφάνειες, που χρωματίστηκαν μέσω φίλτρων με τα τρία βασικά χρώματα κόκκινο, πράσινο και μπλε. Στη συνέχεια, η προβολή τους τις συνέπτυξε σε μία μοναδική έγχρωμη σύνθετη εικόνα.
Οι χρωματιστοί δίσκοι του James Clerk Maxwell, απλά εργαλεία που χρησίμευαν για την παρατήρηση και τη σύγκριση της ανάμειξης των τριών βασικών χρωμάτων. Δεξ., ο ίδιος, φοιτητής στο Trinity College του Cambridge, κρατώντας ένα χρωματιστό δίσκο δικής του κατασκευής.Ο Thomas Sutton, ο φωτογράφος που πραγματοποίησε τις λήψεις της πρώτης έγρωμης φωτογραφίας. Σε αυτόν οφείλουμε και την εφεύρεση της πρώτης μονοοπτικής φωτογραφικής μηχανής.

πηγή – spiracollection.com και historiccamera.com.
πηγή: lifo.gr, (αναδημοσίευση)Από το Blogger.
Back to Top