Βαρώτας Κώστας
Ένας πολυμήχανος, ταλαντούχος πολυτεχνήτης αγρότης που ασχολήθηκε Ερασιτεχνικά με τη Φωτογραφία. Γεννήθηκε στο Κατηχώρι Πηλίου το 1928 και πέθανε το 2000.
Διπλωματούχος Ραδιοτεχνήτης,επισκεύαζε τα γραμμόφωνα και τα ραδιόφωνα του χωριού,κουρέας και μουσικός στις γιορτές.
Φίλος και συγχωριανός του Κ.Ζημέρη,ο οποίος του προμήθευε από το φωτογραφείο του στο Βόλο,φίλμ,χημικά και χαρτιά για να εμφανίζει και να τυπώνει ο ίδιος σε μια αποθηκούλα τις φωτογραφίες του.
Με μια παλιά φισουνίτσα της Kodak αποθανάτιζε την καθημερινή ζωή του Κατηχωρίου, προσκαλεσμένος πάντα στους γάμους, τα γλέντια, στους τρύγους, τα πανηγύρια,στις συγκομιδές μήλων και κάστανων,στους ελαιώνες,στο βράσιμο του τσίπουρου, στα καφενεία και εν γένει σε όλη την κοινωνική και αγροτική ζωή του τόπου.
Έχοντας έμφυτη τη γνήσια, απλή και ανόθευτη λαϊκή αισθητική του η οποία μεταφέρθηκε και στις φωτογραφίες του, μας χάρισε καρέ σίγουρα, πόζες που αποπνέουν χάρη,ομορφιά, καθαρότητα. Το Μεγαλείο της Απλότητας, όπως όμορφα αλλά και δύσκολα ήταν τα χρονια εκείνα. 'Ετσι χάρισε στις νεότερες γενιές ένα υπερπολύτιμο Φωτογραφικό αρχείο για τον τόπο, τα ήθη, τα έθιμα και τα πρόσωπα που έζησαν τότε.
Το αρχείο διατηρεί η γυναίκα του, Γιούλα Βαρώτα, μαζί με τον συντοπίτη του, Θανάση Γέρμανο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την έκδοση βιβλίου του Γιώργου Μπάρδη, "Το Κατηχώρι άλλοτε και τώρα" Ιούλιος 2008, έκδοση του Δήμου Πορταριάς. Το ίδιο αρχείο χρησιμοποιήθηκε για την ημερολογιακή έκδοση του 2006 του Πολιτιστικού Συλλόγου "Χείρων ο Κένταυρος" για το Κατηχώρι.

επιλογή φωτογραφιών για το αφιέρωμα: Γέρμανος ΘανάσηςΑπό το Blogger.
Back to Top