Αναστασία ΞουρήΓεννήθηκε  το 1959 και  μεγάλωσε στο Κατάκολο της Ηλείας, γόνος αγροτικής οικογένειας.
Ζωή γεμάτη δυσκολίες που δεν την πτόησαν.
Σπούδασε με θυσίες και καλλιέργησε την αγαπημένη της Τέχνη, την Φωτογραφία, στην οποία δόθηκε ολοκληρωτικά.
Τελείωσε στην ΑΚΤΟ το τμήμα φωτογραφίας και παρακολούθησε σεμινάρια καλλιτεχνικής φωτογραφίας στο Φωτογραφικό Κύκλο.

Ενεργό μέλος της ΕΦΕ από το 1997 και κάτοχος τίτλου της AFIAP.  Για είκοσι χρόνια ασχολήθηκε με τον σκοτεινό θάλαμο και τις τεχνικές του.
 Κέρδισε βραβεία και διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ασπρόμαυρης φωτογραφίας. Πολλές οι ατομικές και οι ομαδικές εκθέσεις της. Φωτογραφίες της έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Στο έργο της η Ξουρή καταγράφει τον κόσμο γύρω της αθόρυβα, σεμνά, με προσπάθεια να περνά απαρατήρητη. Ματιά βαθιά συναισθηματική. Γραμμές απλές και λιτές.  Εικόνες  γεμάτες καλοσύνη για τον άνθρωπο.
Τοπία γυμνά, δέντρα μοναχικά ριζωμένα καλά παλεύουν για την επιβίωση, όπως άλλωστε και η ίδια η φωτογράφος...  Το έργο της Ξουρή στο σύνολό του, μας παρουσιάζει την ομορφιά της στιγμής, το μεγαλείο της καθημερινότητας.

Όπως δηλώνει άλλωστε και η ίδια αυτοσαρκαζόμενη :   "...είμαι φωτογράφος και αγρότισσα..."

"Ξεκίνησα απλά χωρίς κανενός την υπόδειξη -  την παρακίνηση,  άλλωστε οι γονείς μου δεν ήξεραν από αυτά τα πράγματα.  Είπα τότε στον εαυτό μου:  εγώ θα αρχίσω να φωτογραφίζω από εδώ και πέρα στην ζωή μου.
Οι κλασσικοί φωτογράφοι που με επηρέασαν και που αγαπώ είναι ο Bresson, o Kertesz, o Winogrand και η Arbus. Από τους σύγχρονους θαυμάζω την Noel Oswald για την τεχνική της, την ποιότητα, τις φόρμες και την φαντασία της".

"Η φωτογραφία για εμένα είναι τα πάντα, είναι η ψυχοθεραπεία μου.  Βγαίνει από μέσα μου,  έτσι αυθόρμητα χωρίς κανόνες".

κείμενο: J.Eco


selfportrait


Από το Blogger.
Back to Top